Alternatieve teek preventie


Gisteren kregen wij een ontzettend waardevolle tip van een Rival. Het blijkt dat Deet neurotoxische effecten heeft op het lichaam, dat wil zeggen een verkeerde invloed op je zenuwen. Je kunt het in het extreemste geval zelfs een biologisch wapen noemen waardoor vliegen, muggen en teken erbij uit de buurt blijft, maar dat zou de mens ook moeten doen. Dé alternatieve en veel gezondere oplossing tegen teken is eucalyptusolie of olie van de theeboom. Hieronder volgt het hele verhaal over wat te doen bij een tekenbeet, een iets uitgebreider stukje over Deet en een samenvatting van een natuurlijke preventie.

Tekenbeet voorkomen

Een tekenbeet kun je oplopen in het bos, de duinen, heidevelden en graslanden, maar ook in de eigen tuin of in het park. Teken zitten het liefst op een warme en vochtige plek in hoog gras, lage struiken of andere lage begroeiing. Hebben ze een bloedmaaltijd nodig, dan wachten ze op zo’n plek tot er een mens of dier langs komt waar ze dan op gaan zitten. Vervolgens zoeken ze dan een geschikte plek – zoals knieholte, oksel, nek – om zich met hun zuigorgaan in de huid vast te zetten om meteen daarna aan de bloedmaaltijd te beginnen.

Er zijn een aantal gebieden in Nederland waar erg veel teken zijn. Zie kaartje. In deze risicogebieden dient men, vooral in de maanden mei en juni, extra alert te zijn op teken. De kans om in de natuur gebeten te worden door een teek wordt kleiner door bedekkende en goed sluitende kleding te dragen. Gaat men met de blote huid de natuur in dan is het verstandig om deze in te smeren met een natuurlijk tekenwerend middel.

Na een bezoek in de natuur (wandelen, kamperen) of werken in de tuin, is het belangrijk om de huid te controleren op teken. Controleer met name ook de warme en vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes, de bilspleet, en vooral bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Teek verwijderen

Een teek die in de huid vastzit moet er als het kan in één keer uit worden getrokken. Hiervoor kan een tekentang of tekenpincet (zie webshop) behulpzaam zijn. Bij het uittrekken moet men de teek niet draaien of pletten. Ook moet men niets op de teek smeren of sproeien en ook niet met vuur (aansteker) bewerken. Door al deze onverstandige maatregelen zal de teek onwel worden en zijn maagdarminhoud in de huid uitbraken. Hierdoor wordt de kans op besmetting juist groter. Verwijdert men een teek binnen 24 uur dan is de kans op besmetting klein. Na het verwijderen wondje desinfecteren met alcohol.

Nazorg/ behandeling

  • Het is niet mogelijk om direct na een tekenbeet vast te stellen of besmetting heeft plaats gevonden.
  • Het is wel mogelijk om de teek op te sturen voor onderzoek. Het duurt ongeveer één week voordat men de uitslag heeft. Voor meer info klik hier.
  • Een huisarts kan pas na enkele weken een lymetest laten doen. Lymetesten zijn helaas onvoldoende betrouwbaar.
  • Er zijn huisartsen die al direct na een tekenbeet een antibioticakuur voorschrijven. De vraag is of dit zinvol is. In Nederland is de kans om na de steek van een teek besmet te raken met Borrelia en/of een co-infectie, momenteel ca. 5%. En verder is het zo dat een besmetting bij lang niet iedereen tot een infectie leidt. Wanneer ons immuunsysteem op een gezonde, voldoende krachtige manier een antwoord kan geven op de besmetting of infectie dan heeft de beet geen verdere gevolgen. Dit moet men afwegen tegen de effecten van antibiotica. De antibiotica kan de besmetting met succes de kop indrukken. Maar het kan ook zijn dat dit niet gebeurt en dat door de antibiotica de eigen afweer, het immuunantwoord, onderdrukt wordt, waardoor de infectie juist geholpen wordt.
  • Vormt zich na enkele dagen of later een rode uitslag dan is er – met 100% zekerheid – sprake van infectie. Gecombineerd hiermee kunnen ook klachten optreden (koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, tintelingen, gewrichtsklachten en meer). Deze klachten kunnen ook zich ook zonder rode huiduitslag voordoen. Doen deze klachten zich voor zonder huiduitslag dan niet niet voor 100% zeker dat het om lyme gaat maar de kans dat het om lyme gaat is – als deze klachten volgen op een tekenbeet – wel groot. In al deze gevallen is het raadzaam om een geneeskundige te raadplegen.

Preventie met plantaardige etherische oliën.

Teken – ze hebben geen oren en ogen maar wel een extreem gevoelig reukorgaan – hebben een grote afkeer van de geur van bepaalde plantaardige etherische oliën zoals theeboomolie of eucalyptusolie. Deze oliën, die volkomen onschadelijk zijn voor kinderen, volwassenen en het milieu – etherische oliën zijn zelfs onschadelijk voor de teek – kan men dus heel goed inzetten als verantwoord tekenwerend middel.

Men kan zelf een prima en prettige tekenwerende huidolie maken met bijvoorbeeld het volgende recept: theeboomolie, lavendelolie, geraniumolie, pepermuntolie, origanumolie, rozemarijnolie, eukalyptusolie (allemaal 1 deel), citroenolie (2 delen) en koudgeperste zonnebloemolie (10 keer zoveel als de etherische oliën samen). Bij voorkeur hoogwaardige oliën van biologische kwaliteit gebruiken.

Deze “tekenolie” weert niet alleen teken af, maar voedt – niet alleen door de etherische oliën maar ook door de zonnebloemolie (laatste bevat bijvoorbeeld zeer veel vitamine E) – ook de huid, waardoor de immuunfunctie van de huid zelf ook beter wordt (en de kans op infectie dus ook langs deze weg kleiner). De olie beschermt ook tegen muggen en tegen uitdroging. De samenstelling is zo gekozen dat de olie bovendien een prettige en ontspannende geur heeft.

Als men in het voorjaar of de zomer de natuur ingaat, kan men de olie insmeren op de onbedekte huid, vooral benen en armen, eventueel ook voeten, nek en oren, schouders en oksels. Voor optimale werking het insmeren na 2 à 3 uur herhalen.

Bedankt voor de tip Lydia. Alle credits gaan naar de informatie en website van www.lymenatuurlijkgenezen.nl